Naša priča

Na svjetskoj karti vrhunskog maslinovog ulja pri vrhu se pozicionirala Hrvatska.

Naše maslinovo ulje dio je vrijednog nacionalnog blaga koje se iz Hrvatske širi diljem svijeta.

Ono se u ovoj lijepoj mediteranskoj državi stvara i njeguje tisućama godinama.

Naša tvrtka Dolina maslina d.o.o. je obiteljska tvrtka kojom smo 2012. oživjeli zapuštenu zemlju u okolici Zadra.

Na desecima godina neobrađenom kamenitom terenu podigli smo nasad maslina koji broji oko 7000 stabala na 28,02 ha.

2021. godine to smo učinili ponovno, zajedno sa obiteljskom tvrtkom Terra dei d.o.o. Na novoj površini od 30 ha posađeno je još 7000 maslina.

Nismo trgovci. Mi smo proizvođači.

Naše plantaže prostiru se na 200m nadmorske visine, čime ulje dobiva posebnu vrijednost i kvalitetu.

Uzgoju pristupamo na ekološki način. Iz vlastitih maslinika ručno beremo plodove maslina te pomno odabiremo ono najbolje.

Proizvodimo za vas najsuvremenijom tehnologijom hladne prerade istinski vrhunski proizvod, za vaš užitak i vaše zdravlje, za svaki obiteljski stol.

Autohtone hrvatske sorte (Oblica, Buža, Istarska Bjelica, Rošiljola, Lastovka, Drobnica) podižemo na ukupno 49ha zemlje, na ostalih 9ha dvije talijanske sorte (Leccino i Pendolino).

Cijeli projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Program ruralnog razvoja 2014.-2020. imao je važnu ulogu u podizanju višegodišnjeg nasada maslina i rekonstrukciji postojećeg nasada.

Financiranje iz EPFRR-a se odvija pod M04 „ULAGANJA U FIZIČKU IMOVINU“, podmjera 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti PG voće i povrće“. U sufinanciranom dijelu udio EU iznosi 85%, dok je udio RH 15%.

Novosti

S ponosom objavljujemo da je 2021. godine naše maslinovo ulje osvojilo dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na dva različita svjetska natjecanja maslinovog ulja. (New York i Japan)

NYIOOC najveće je i najprestižnije natjecanje maslinovog ulja u svijetu. Njegova godišnja lista dobitnika predstavlja mjerodavan vodič za najbolja svjetska maslinova ulja.

Međunarodno natjecanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja OLIVE JAPAN jedno je od vodećih svjetskih natjecanja maslinovog ulja koje okuplja najviše standarde integriteta i profesionalnosti u dodjeli medalja najboljim uljima iz cijelog svijeta.

Nagrade i certifikati

Mnogobrojne svjetske nagrade koje smo za naš proizvod do sada primili svjedoče da smo na pravome putu.

Certifikate koje naše ulje ponosno nosi i nagrade koje osvaja su za nas tek početak.

Dvije zlatne medalje ulje je osvojilo u New Yorku - NYIOOC i Japanu (The OLIVE JAPAN International Extra Virgin Olive Oil Competition) 2021. godine na natjecanjima koja pokazuju svjetske i vodeće uljare te daju potvrdu o visokoj kvaliteti ulja detaljnim analizama.

Planiramo "rasti" i nadalje sudjelovati u mnogim festivalima i natjecanjima.

Analitički izvještaj Agribiocerta

U priloženom dokumentu nalazi se Analitički izvještaj Agribiocerta.

Ispitivanjem ostatka pesticida u ekološkoj poljoprivredi dokazana je autentičnost rada Doline Maslina.

Sortiment

Sortiment našeg maslinika obogaćuje sedam sorti maslina. Četiri domaće autohtone sorte posađene na ukupno 19 ha nasada i tri talijanske rasprostranjene na ostalih 9 ha.

Kako bi stvorili zbilja unikatno maslinovo ulje odabrali smo sorte koje visoko prednjače nad drugim sortama po najvažnijim svojstvima ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a to su „fruttato“ (voćnost), gorčina i pikantnost.

OBLICA je najrasprostranjenija, autohtona hrvatska sorta. Ima vrlo krupne, okrugle plodove te ulje izražene voćnosti.

ISTARSKA BJELICA naziv je dobila simbolično na njen plod koji ostaje svjetlo zelene boje čak i do prosinca. Visokog je randmana ulja koje posjeduje naglašenu gorčinu i pikantnost.

BUŽA je sorta koja ima najviše aromatski tvari u ulju te je četiri godine bila šampion svijeta na svjetskoj smotri Flos Olei u Rimu. Izgled krošnje i ploda jako je sličan oblici pa ih se zato često naziva sestrama.

ROŠINJOLA je također naša domaća sorta koju su, posljednjh godina, počeli saditi hrvatski maslinari zbog izrazito obilne i redovite rodnosti. Krošnja je gusta, a ulje izrazite gorčine i pikantnosti.

LECCINO najpoznatija svjetska sorta koja se uzgaja od Mediterana do Čilea, a dolazi iz Italije. Redovita i obilna rodnost na svim dijelovima svijeta te daleko najrasprostranjenija sorta na svijetu.

PENDOLINO je sorta koja dolazi iz Italije, a poznata je po oprašivanju velikog broja drugih sorti. Može imati visoko kvalitetno ulje, ali potrebno je odraditi prorjeđivanje plodova.

CIPRESSINO je također talijanska sorta čempresastog rasta po čemu je dobila ime. U našem masliniku posađena je sa sjeverne strane te čini barijeru između autoceste i maslinika. Uz to služi kao svojevrstan burobran.

Na shematskom prikazu, u priloženom dokumentu, pojednostavljeno je prikazan raspored posađenih sorti. Takva raznolikost čini maslinik iznimno bogatijim ne samo izgledom nego i kvalitetom

Posebnosti

Još od vremena Liburna i starih Rimljana, ovaj prostor slovi kao područje na kojem se može proizvesti najbolje maslinovo ulje na Mediteranu.

Kao povijesni dokaz toga doba, ostatci rimskog gradića Nedinum (Nadin) nalaze se svega par kilometara od našeg maslinika.

Kao još jedan dokaz o kvaliteti maslinova ulja sa ovog područja piše glasoviti Marko Apicije koji govori o mogućnosti spravljanja, patvorenja, Liburnskog maslinova ulja, te on piše:

„…pomiješaj španjolsko i grčko ulje, mlado lovorovo i ciperovo lišće, sve to usitni u prah i presij, dodaj usitnjenu osušenu sol i s pozornošću miješaj naredna tri i više dana. Nakon toga ostavi ulje da se smiri i svi će misliti da je liburnsko…“.

U najekološkijem mjestu u Hrvatskoj, selu Nadin, smjestio se naš maslinik na nadmorskoj visini od 199 m i spušta se prema jugo-zapadu do nadmorske visine od 160 m.

To ga rubnim područjem za uzgoj maslina, položajno vrlo dobro smješteno, stalno izloženo vjetru (buri) što uvelike smanjuje mogućnost napada štetnika.

Promatrajući povijest, sadašnje stanje hrvatskog maslinarstva te porast ljudske svijesti u svijetu o zdravoj prehrani, naša proizvodnja se od početka temelji po načelima unikatnosti maslinovog ulja:

1. djevičansko tlo
2. autohtoni sortiment
3. ekološka poljoprivreda

Suradnja

PODIGNUT JE I NOVI NASAD!

Novi nasad maslina podigli smo u blizini starog nasada, na ukupnoj površini od dodatnih 30ha, zajedno s obiteljskom tvrtkom Terra dei d.o.o.

Terra dei d.o.o. je tvrtka 7 obitelji hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koja kao i mi želi očuvati blagodati Hrvatske, te ostati, uživati i raditi u Hrvatskoj.

Ukupno nas je 8 obitelji s 30-ero djece.
Naša su djeca već stasala u mlade, obrazovane ljude, agronome i druge relevantne stručnjake – i svi smo uključeni u rad naših tvrtki „Terra dei” i „Dolina maslina”!

Naša je vizija novim generacijama ojačati želju da ostanu u Hrvatskoj.

Naša misija je proizvodnja vrhunskog, ekološkog, autohtonog maslinovog ulja koje stvaramo prema tisućljetnoj hrvatskoj tradiciji.

Galerija